BC Materials: Back to earth

Duurzaam bouwen met traditionele bouwtechnieken. Da’s het opzet van BC Materials, het innovatieve geesteskind van vier Brusselse architecten.

Het duo geeft een moderne toets aan Afrikaanse bouwtechnieken, via het hergebruik van basismaterialen zoals aarde en leemgrond. Een stevig fundament voor een mooie toekomst! Op heel wat bouwwerven wordt aarde afgegraven en afgevoerd, om plaats te maken voor de fundering, de kelder,… Om de grond vervolgens niet meer te hergebruiken. Dat is natuurlijk zonde. Aarde en leem zijn namelijk een uitstekende grondstof voor de productie van bakstenen. Dat is exact wat BC Materials doet, met een fractie van de energie – in vergelijking met conventionele bouwmaterialen.

Het resultaat: circulaire, koolstofneutrale bouwmaterialen met een kleine ecologische voetafdruk. Dat is het eenvoudige, maar geniale idee van Nicolas Coeckelberghs, Ken Cooman, Laurens Bekemans en Wes Degreef, zaakvoerders van BC Materials. In Europa zijn ze absolute koploper in de (her)introductie van dit soort traditionele bouwmaterialen en -technieken.

Hun inspiratie haalden ze in Afrika – waar BC Architects, het architectenbureau van het duo, al een tijdje succesvol actief is. De afgelopen jaren doorkruisten ze het hele continent – via Nigeria en Marokko tot Burundi tot Rwanda – om het bouwen met leemgrond onder de knie te krijgen. Die schat aan kennis en ervaring brachten ze mee naar België, waar jaarlijks maar liefst 37 miljoen ton aarde wordt afgegraven – en elders gedumpt. Ongeveer 70% ervan wordt beschouwd als afval, en wordt dus niet hergebruikt. Hét signaal voor Nicolas en Ken om meteen aan de slag te gaan met BC Materials.

Brussel, duurzame grond

“Leem en andere grond zijn moderne en veelzijdige bouwmaterialen, die ook geschikt zijn voor het bouwen in een stedelijke omgeving als Brussel,”

Nicolas Coeckelberghs, BC Materials

En of de jonge spin-off potentieel en groeimarge heeft! Vandaag kan het bedrijf ‘slechts’ 1400 bakstenen per dag produceren. Maar dat zou binnenkort veranderen. “We hebben plannen om de productie te gaan opschalen en verdrievoudigen. Zo kan de prijs per baksteen dalen, mét behoud van de kwaliteit.” BC Materials bundelt vandaag de krachten met Natura Mater, een sectorgenoot die tevens kan rekenen op advies en begeleiding van hub.brussels.

Nicolas schetst de voordelen van een samenwerking: “Natura Mater biedt een geweldig platform én een ecosysteem voor de promotie en distributie van duurzame bouwmaterialen. Zo profiteren we van extra zichtbaarheid, en kunnen we ook grote bouwfirma’s beter bereiken.” BC Materials beschikt over een productiefaciliteit in de Brusselse Kanaalzone.

Plus een mobiele productie-eenheid om bouwmaterialen ter plaatse – op de werf – te produceren. Zo wordt het transport van grondstoffen en bouwmaterialen tot een absoluut minimum beperkt, wat opnieuw bijdraagt aan de circulaire filosofie achter BC Materials!