Beeodiversity: Perfecte kruisbestuiving tussen natuur en wetenschap!

Perfecte kruisbestuiving tussen natuur en wetenschap!

Bijen zijn de absolute koninginnen van de biodiversiteit. Zonder bijen is er geen leven. BeeOdiversity laat zich volop inspireren door het vernuft van de natuur – en zet bijen aan het werk om milieuvervuiling in kaart te brengen. Doelstelling: bedrijven én bijen helpen!

Hoe meet je de (vervuilende) impact van industriële installaties? Met een drone? Da’s duur en heel beperkt. Bijen zijn een logisch alternatief: ze bestrijken veel grotere gebieden, met duizenden tegelijk. En ze doen het autonoom en héél fijnmazig. In feite is elke bij een mini-drone, die elke dag duizenden plantenmonsters verzamelt. En meeneemt naar de bijenkorf. Daar staan Michaël van Cutsem en Emmanuel Lion en Bach Kim Nguyen, initiatiefnemers van BeeOdiversity, klaar om de bijen op te vangen en het verzamelde stuifmeel te analyseren.

Bach Kim maakte een doctoraatsstudie over bijen – hoe ze sterk worden bedreigd door vervuiling. Heel graag wilde hij nog een stap verder gaan en vervuiling beter in kaart brengen, om bijen én mensen beter te beschermen. Dat is het doel van deze BeeOmonitoring: zoveel mogelijk data verzamelen over vervuiling, in samenwerking met de bijen.

Bijen zijn echte reizigers: in hun zoektocht naar nectar en stuifmeel bezoeken ze elke dag duizenden planten, in een gebied van enkele kilometers meters rond de korf. Een echte lekkernij voor bijen, die dient als basis voor honing. Ongewild komen bijen ook in contact met tientallen andere stoffen in de lucht, of op planten. Dan denken we bijvoorbeeld aan pesticiden, zware metalen, dioxines, PFAS,…

Op basis van het resultaat van deze haarfijne monitoring van industrieterreinen, stelt BeeOdiversity adviezen op voor een groenere werkomgeving voor bedrijven. Bijvoorbeeld met therapeutische tuinen en andere ecologisch verantwoorde initiatieven. Zoals: een bijenkast op het dak of in de tuin!

Een werkomgeving met meer respect en ruimte voor de natuur heeft namelijk een duidelijke, positieve impact op werknemers. Zo beperk je het risico’s op burn-outs, of nefaste medische gevolgen van ziektes die het zenuwstelsel aantasten. En da’s niet enkel een goede zaak voor het welzijn van werknemers, maar ook voor de bijen zelf. En zo is de cirkel rond!

Bijen helpen bij de bescherming van Spabronnen

De bijen van BeeOdiversity worden ingezet voor de bescherming van één van Belgiës bekendste natuurproducten: het wereldberoemde bronwater van Spa. Zo’n 400.000 bijen waken er over het kwetsbare gebied. In een vroeg stadium kunnen ze verontreinigende stoffen detecteren. Zo waarborgen ze de waterkwaliteit én de fragiele biodiversiteit in het beschermde Natuurpark Hoge Venen. Een sterk staaltje kruisbestuiving tussen mens en natuur!