Véronique De Wever, oprichtster van Skyfarms, voor #rebxl

Skyfarms: Moestuinen op het dak: the sky is the limit!

Skyfarms was van meet af aan een onweerstaanbaar concept: stadsmoestuintjes op het dak van bedrijven. Met Skyfarms wonnen Augustin Nourissier en Véronique De Wever in 2019 de Publieksprijs van de hub.awards.

Alles liep op rolletjes, tot de coronacrisis de plannen in de war stuurde… Veerkracht en creativiteit. Dat is het nieuwe motto van veel ondernemers sinds COVID-19 de businessplannen genadeloos doorkruiste. Minder prozaïsch: voor heel wat bedrijven was het pompen of verzuipen in 2020 en 2021. Hetzelfde geldt voor Véronique en Augustin, die tijdens de crisis nieuwe kansen zagen én grepen. Want: Skyfarms komt vandaag sterker uit de crisis! Toen heel wat Brusselaars noodgedwongen thuis bleven (en werkten), werden moestuintjes plots een echte uitlaatklep om de quarantaine te counteren. Mensen gingen massaal aan de slag – op de vensterbank, het balkon, in de tuin,… Plots wisselden collega’s tijdens online meetings tips uit over planten, groenten en kruiden. Die groene hausse speelde in de kaart van Skyfarms. Voordien focuste het bijna exclusief bedrijf op daktuinen voor bedrijven, het aanbod voor particulieren bleef eerder beperkt. COVID-19 draaide die verhouding helemaal om. En bleek uiteindelijk cruciaal in het overleven van de onderneming. De webshop draaide overuren. Het tuinmateriaal en de lokaal gekweekte plantjes vlogen de deur uit.

De zaakvoerders van Skylab ontmoetten elkaar via greenlab, de bedrijfsincubator voor duurzame ondernemingen – een initiatief van hub.brussels. “Met behulp van hub.brussels werd de kiem gezaaid voor Skyfarms. Zij zorgden ook voor de nodige begeleiding tijdens de opstart en de groeifase. Zij creëren de ideale voedingsbodem voor ondernemers zoals wij.