Pipaillon: artisanale smaakbommetjes met internationale ambitie!

Met Pipaillon legde Catherine Bodson de afgelopen jaren een indrukwekkend parcours af. Haar eerste glazen potjes met artisanale confituur, chutney en tapenades maakte ze thuis in de keuken. Vandaag runt ze een ‘conserverie’ die fijnproevers over de hele wereld verleidt.

Toen ze startte met Pipaillon, had Catherine er al een mooie carrière opzitten bij de Europese Commissie. “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging die me toeliet om koken en ondernemen te combineren – mijn twee grote passies.”

Catherine zag een markt in het aanbieden van delicatessen in glazen bokalen, die ze liefst ook zelf kon verkopen in een winkel waar klanten kunnen proeven. “Via-via hoorde ik van de nieuwe projectoproep van OpenSoon. In sneltempo maakte Catherine een stevig businessplan. “Het opstellen van zo’n businessplan lag helemaal binnen mijn comfortzone. De volgende stappen waren een ander paar mouwen. Het is een hemelsbreed verschil: confituur maken in je keuken of op grotere schaal produceren voor de consumentenmarkt.”

“Vervolgens legde ik me toe op het verfijnen van recepten en het duurzaam en aantrekkelijk verpakken van de producten in glazen potjes. Tot ik plots besefte dat mijn productiekosten hoger uitvielen dan de verkoopprijs… Toen heb ik toch even serieus getwijfeld.”

De 100% biologische producten van Pipaillon waren een groot succes

Zeven jaar na de start moest Pipaillon al op zoek naar een nieuw en groter atelier. De winkel op de Brusselse Brandhoutkaai bleef als flagshipstore, waar klanten terecht kunnen voor koffie met gebak, een vers voorraadje jam, chutney, tapenade. Of een ander smaakbommetje in glas.

Pipaillon beschikt vandaag over een uitgebreid assortiment, dat ook aanslaat in Frankrijk, Duitsland, Korea en Japan. “Ons geheim? Kwaliteit! We houden vast aan een ambachtelijke bereiding. En ondertussen proberen we te groeien, beetje bij beetje, gesteund door onze trouwe klanten.” Hoe past hub.brussels in dat succesverhaal? “Bij hub.brussels en 1819 konden we rekenen op advies en begeleiding. Vanaf de prille start tot het veroveren van nieuwe markten in het buitenland.”