Bonjour Maurice: a (smart) fish called Maurice

Bonjour Maurice is een vrolijke kledingwinkel voor kinderen tussen 0 en 10 jaar, met ethisch en ecologisch verantwoorde kledij. En waarom zou duurzaamheid geen trend worden?

Bonjour Maurice is tegelijk het geesteskind en de passie van Céline Lejeune, een jonge onderneemster met lef én ambitie. Céline Lejeune werkte eerder bij een aantal grote, multinationale ondernemingen – zoals Bain en ING. Bij Solvay werkte ze op de financiële afdeling. En toen kreeg ze plots de naaimicrobe te pakken: “Ik miste een intellectuele en creatieve uitdaging in het bedrijfsleven, net als het werken met mijn handen.” Tegelijk maakte ze zich zorgen over de nefaste ecologische gevolgen van fast fashion en de textielsector.

Toen maakte ze definitief de klik en startte ze met haar eigen merk voor duurzame kinderkledij: Bonjour Maurice. “Misschien was ik wat naïef, toen ik de zekerheid van een goed betaalde baan in de bedrijfswereld vaarwel zwaaide. Maar ik volgde m’n hart. Pas daarna begon ik te bouwen aan het professionele, zakelijke fundament van mijn onderneming: een financieel plan, een markt- en concurrentieanalyse,… M’n opleiding en beroepservaring komen vandaag overigens heel goed van pas voor het runnen van Bonjour Maurice.

“Om duurzaam te zijn, moet je ook winstgevend zijn.”

Water naar de zee dragen met duurzaamheid

Extra uitdagend: het concept van Céline omarmt de volledige, duurzame cyclus die kledij doormaakt. Van grondstof tot hergebruik. Die cyclus bestaat uit vier stadia, helemaal volgens de principes van de circulaire economie. Te beginnen bij het design: “We ontwerpen genderneutrale kleding, die je trouwens ook binnenstebuiten kan dragen. Kinderkleding verslijt nauwelijks, omdat kinderen zo snel groeien. De kleding kan je moeiteloos doorgeven aan broertjes of zusjes. Ook de productie van het katoen is gecertificeerd biologisch of gerecycleerd. Bovendien streven we naar een heel korte keten.”

We werken samen met ateliers in Portugal en Turkije, die strenge sociale en ecologische normen hanteren. Laatste stap in de cyclus is de distributie – zonder tussenpersonen

Céline Lejeune, oprichtster van Bonjour Maurice

Tijdens de coronacrisis bedacht Céline een online ‘Bonjour Maurice’-box met 5, 7 of 9 kledingstukken, om een kind van kop tot teen mee te kleden. Een slimme zet, die het merk toelaat om min of meer concurrentieel te zijn met fast fashion-merken. Zonder de kernwaarden van het merk te verloochenen, natuurlijk.

Maar Bonjour Maurice gaat nóg een stap verder, om de cirkel helemaal te sluiten: klanten kunnen aangekochte kledij later opnieuw inleveren, eens de kinderen eruit gegroeid zijn. In ruil krijgen ze een korting van 20% op hun volgende aankoop. Dat terwijl grote merken, die traditioneel gericht zijn op wegwerpproducten, pas nu hun eerste (voorzichtige) stapjes zetten richting hergebruik of recyclage.”