Natura Mater : An other brick in the wall

Natura Mater is vandaag een onmisbare schakel in de ecologische transitie van de bouwsector, waar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sterk op inzet. Natura Mater adviseert professionals, bouwpromotoren, projectleiders en architecten over het gebruik van natuurlijke materialen en bouwtechnieken. Een markt met een enorm potentieel, ook in het buitenland!

Er was eens… een architect die een ecologisch en duurzaam huis wilde bouwen. Het huis ontwerpen was het makkelijke deel. Maar de zoektocht naar geschikte bouwmaterialen, expertise en geschikte vakmensen was een ander paar mouwen. Jeremy Boomer slaagde er uiteindelijk toch in zijn droomwoning te realiseren. Het beginpunt van Natura Mater, een innovatief project rond ecologische transitie in de Brusselse bouwsector.

Zijn doel: een platform of structuur creëren waar professionals uit de bouwsector terecht kunnen voor opleidingen, advies en materialen voor duurzaam bouwen.

“Enerzijds is er de politieke ambitie om massaal te investeren in de renovatie van gebouwen, idealiter op een ecologisch verantwoorde manier. Maar anderzijds is het zo dat de meeste bouwmaterialen vervuilende stoffen of plastics bevatten.”

Jeremy Boomer

Amper 2% van de gebruikte bouwmaterialen in Brussel zijn van natuurlijke oorsprong. Hoog tijd om het aanbod af te stemmen op de sterk groeiende vraag rond duurzaam bouwen.

Duurzaam bouwen als exportproduct

Na een traject in de greenlab-incubator van hub.brussels waagden Jeremy en zijn vier zakenpartners de sprong. Ze ruilden hun vaste baan voor de opstart van Natura Mater, dat voluit mikt op de toekomst. Jeremy Boomer geeft tekst en uitleg over het werk van Natura Mater: “Wij zijn de rechtstreekse schakel tussen klanten, bouwwerven en producenten van bouwmaterialen. Het is onze taak om zoveel mogelijk obstakels te overwinnen die duurzaam bouwen in de weg staan. We informeren bouwheren en politici, briefen aannemers over duurzame materialen en bouwtechnieken, we maken technische analyses en kostenramingen voor bouwpromotoren of architecten,…

De architect-ondernemer vervolgt: “Dankzij onze macro-visie op duurzaam bouwen kunnen we tijdig technische uitdagingen identificeren, die gelinkt zijn met duurzaam bouwen.”

En dan… Europa!

Natura Mater gaat telkens op zoek naar een antwoord op concrete knelpunten, bijvoorbeeld in samenwerking met openbare instellingen als Actiris. Deze baanbrekende start-up kan op termijn uitgroeien tot het cement van de duurzame bouwsector in Europa.

Met een uitgebreid netwerk van gespecialiseerde vakmensen, bouwfirma’s, architecten en producenten van duurzame bouwmaterialen. Er is alvast stevige interesse uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Portugal en Roemenië. Het fundament is gelegd, de centrale ligging van Brussel is een extra troef in dit hoogst constructieve verhaal!