Spentys maakt hoogwaardige, orthopedische materialen met 3D-technologie, op maat van de patiënt. De voorbije gezondheidscrisis had een aanzienlijke impact op het zakenmodel. Spentys maakte tijdens de woelige periode een shift naar een verregaande digitalisering van de contacten met dokters en ziekenhuizen. Die keuze faciliteerde meteen ook de stap naar het buitenland.
Louis-Philippe Broze, zaakvoerder van Spentys, had net 1,7 miljoen euro kapitaal opgehaald voor de digitalisering, modellering en het 3D-printen van orthopedische prothesen. En toen ging het land in quarantaine. Dokters en ziekenhuizen werden afgeschermd van de buitenwereld. “In de sector van de medische instrumenten verliepen verkoop en contacten vroeger altijd face-to-face, via vertegenwoordigers die de ziekenhuizen bezoeken. Dat was plots niet langer mogelijk. Het vroeg meteen een heel andere aanpak van ons verkoopteam. Om op afstand te blijven communiceren met specialisten en chirurgen, focusten we op nieuwe initiatieven zoals webinars, online workshops, 3D-modellen,…”
De nieuwe aanpak was een succes…
En zorgde bovendien voor een onverwachte groei van het bedrijf. Lous-Philippe Broze: “Dankzij de verkoop op afstand slaagden we erin om meer buitenlandse contracten in de wacht te slepen. In landen en regio’s waar we voordien moeilijk voet aan de grond kregen: Zweden, het Midden-Oosten, Afrika,… En binnenkort misschien zelfs in India en de Verenigde Staten.” Conclusie: de crisis biedt duidelijk ook kansen, vooral voor bedrijven die blijvend willen innoveren en digitaliseren!
COVID-19 lag ook aan de basis van een ingrijpende bijsturing bij Spentys, dat ook een filiaal had in Zwitserland. “Vandaag is onze verkoop opnieuw gecentraliseerd in Brussel. Die administratieve besparing zorgt voor financiële ademruimte om elders te investeren en het buitenland te veroveren. Het doel voor 2021? “De omzet van 2020 vervijfvoudigen,” klinkt het resoluut bij Louis-Philippe Broze.