Yuman: de eerste circulaire supermarkt voor non-food!

Yuman is het eerste circulaire ‘onestop-shoppingcentrum’ voor non-food in België. Yuman Village in Elsene is de gedroomde uitvalsbasis van tientallen ondernemers die goederen en diensten aanbieden volgens de principes van circulaire economie. Recyling en upcycling to the next level!

Het verhaal van Yuman begint met een eenvoudig bericht op sociale media. Christel Droogmans las over een vernieuwend winkelconcept in Zweden, volledig gefocust op upcycling en economische transitie. Dat zette Christel aan het denken. Na een succesvolle carrière van 20 jaar in de financiële sector droomde ze van iets anders. “Ik wilde een plek creëren waar ondernemers hun ideeën rond economische transitie konden realiseren, om samen hun diensten en producten in de etalage te zetten. Er bestond al een uitgebreid aanbod bio-producten, maar niet voor non-food.”

Bij de opstart is Yuman de eerste Belgische supermarkt die werkt volgens de principes van de circulaire economie. De beweegreden achter het project? “Mijn ervaring en vaardigheden inzetten op een zinvolle manier, om meerwaarde te creëren voor de maatschappij. Ik voelde meteen dat we een pioniersrol konden spelen. Yuman biedt een concreet antwoord op de behoefte van steeds meer consumenten. Het is bijzonder motiverend om de impact te zien van een initiatief op deze schaal.”

Duurzame ambities voor de toekomst

Voor de realisatie van hun ambitieuze project, deden Christel en haar partner een beroep op hub.brussels. Christel schetst de inbreng van hub.brussels in het traject van Yuman: “Zij zorgden voor advies en begeleiding, gedurende 2 belangrijke fases van ons traject. In eerste instantie zorgde hub.brussels voor waardevolle hulp omtrent de introductie tot MyBusinessPass, dat toegang geeft tot een heleboel kennis en expertise – van winkelinrichting tot juridisch advies.”

Een andere highlight voor Yuman: in 2018 won het bedrijf de Be Circular-prijs van hub.brussels. Een belangrijke erkenning voor het ondernemersduo. En een geweldige motivatie om het idee verder te gaan uitbouwen. Ook meegenomen was de mooie financiële bijdrage. “Ik heb niets dan lof voor de begeleiding van hub.brussels, gericht op het ondersteunen en ontwikkelen van ondernemingen.”

Vandaag droomt Christel ervan om het concept van Yuman te kopiëren en uit te breiden naar andere plaatsen. “Eerst in Brussel en later ook naar andere steden. Heel graag willen we met dit unieke idee op Belgisch niveau actief worden!”