EYE: Uitwisseling voor jonge ondernemers met lef & ambitie!

Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) is een internationaal uitwisselingsprogramma dat jonge ondernemers de kans geeft om ervaring op te doen over de landsgrenzen heen, onder begeleiding van een ervaren collega ter plaatse.

Vrijwel iedereen kent Erasmus, het wereldwijde uitwisselingsprogramma voor studenten aan universiteiten en hogescholen, dat bestaat sinds 1987. Erasmus for Young Entrepreneurs is jonger en minder bekend, maar daarom niet minder bemind.

Wie komt in aanmerking voor een uitwisseling via EYE? Jonge ondernemers die minder dan 3 jaar actief zijn in het bedrijfsleven. Het doel van het programma? De mogelijkheid bieden om – onder begeleiding van een ervaren collega in het buitenland – kennis te maken met het ondernemersleven. En dat gedurende een periode van 1 tot 6 maanden. Het voordeel voor de mentor? Input van nieuwe ideeën, een frisse kijk op zijn/haar aanpak én heel veel enthousiasme en ambitie van de jonge ondernemer die graag wil bijleren.

Kandidaat-ondernemers ontvangen via EYE een terugbetaling van hun reisonkosten, plus een beurs voor dagelijkse uitgaven tijdens hun verblijf in het buitenland. De voorwaarden voor het indienen van een aanvraag zijn vrij eenvoudig: de kandidaat heeft een domicilie in één van de deelnemende landen, aangevuld met een eigen ondernemersproject – inclusief een businessplan en een financieel plan. Of hij/zij heeft al een bestaande onderneming, die jonger is dan 3 jaar.

Voldoe je aan de voorwaarden? Grijp je kans en stuur als de bliksem je kandidatuur. En wie weet kan jij straks aan de slag in het buitenland – net zoals Laurane Coornaert van het Brusselse Degré 47, die via het programma een schat aan ervaring opdeed in Portugal.

Buitenlandse inspiratie voor ecologische zelfbouw

Pas afgestuurd als architecte, wilde Laurane Coornaert haar kennis over duurzaam, sociaal en ecologisch bouwen verder aanscherpen. Erasmus for Young Entrepreneurs was voor haar de perfecte oplossing, om ervaring op te doen in het buitenland. Via het programma maakte Laurane de oversteek naar Portugal, om er ter plaatse de handen uit de mouwen te steken. Gedurende 6 maanden kon ze zich zich helemaal onderdompelen in nieuwe, laagdrempelige bouwtechnieken en het gebruik van low-tech bouwmateriaal. Meteen na haar terugkeer – in volle coronacrisis – startte ze met Degré 47, een adviesbureau voor ecologische zelfbouw. Haar ambitie: aspirant-huiseigenaars adviseren en begeleiden in het realiseren van hun droom: het bouwen van een eigen eco-woning.

Programma EYE: infosessie

Is dit type van ervaring iets voor u? Afspraak op 30 september 2021 om 12.30u voor een overzicht van het programma Erasmus for Young Entrepreneurs!