SHAYP: Spitstechnologie om water te besparen!

Heel wat gebouwen hebben af te rekenen met onzichtbare waterlekken. Op die manier gaan enorme hoeveelheden drinkwater verloren. Terwijl drinkwater steeds schaarser wordt. Shayp spoort deze onzichtbare lekken op. Niet enkel om de waterfactuur te verlagen en gebouwen beter te beschermen, maar ook om de milieu-impact te verkleinen.

Een hallucinante vaststelling: 35% van het drinkwater gaat verloren. Door onzichtbare lekken of het insijpelen in de grond of in de muren. Deze waterlekken zijn meestal onzichtbaar, en kunnen dus jarenlang ongemerkt doorgaan. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de staat van de gebouwen. En het leefmilieu.

Shayp beschikt over innovatieve technologie om het waterverbruik heel precies te meten. In het geval van een lek wordt de eigenaar van het gebouw meteen op de hoogte gebracht. De kernwaarden van deze oplossing: innovatie, eenvoud en ecologie. Op die manier wil Shayp het verschil maken. De slimme meettoestellen passen bovendien perfect in het verhaal van ‘smart & connected cities’. Tegelijk is het een hulpmiddel in de strijd tegen armoede – en voor meer sociale inclusie.

Het warm water niet heruitvinden

Alle meettoestellen van Shayp worden in België vervaardigd en geassembleerd. Ze hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar, en kunnen vervolgens makkelijk opnieuw gebruikt of zelfs 100% gerecycleerd worden.

Shayp werd ontwikkeld in samenwerking met Stad Brussel. Het baanbrekende systeem ontving al een prijs van Solar Impulse, de stichting van Bertrand Piccard – de wereldberoemde avonturier en milieu-activist. De jury loofde Shayp als “een voorbeeld van een innovatief partnerschap dat zich inzet voor een duurzamere wereld.”