Kaspard: Automatische valdetectie in ziekenhuizen en woonzorgcentra!

Met behulp van een klein apparaatje aan het plafond detecteert Kaspard ongewone bewegingen in ziekenhuizen of woonzorgcentra. Denk maar aan een val of wanneer iemand abnormaal lang uit bed is. De monitoring gebeurt op een niet-intrusieve, contactloze manier. Als er iets misgaat, stuurt het systeem een automatisch alarm naar het zorgpersoneel.

Zaakvoerder Philippe Kaplan hadden amper 3 jaar nodig om het product klaar te stomen voor gebruik. Een kleine revolutie in valdetectie voor ouderen en mensen die slecht te been zijn. Kaspard is bijzonder effectief in het detecteren van ongevallen, meestal veroorzaakt door een val. Dat doet het bovendien op een niet-intrusieve manier, met respect voor de privacy van de mensen die gemonitord worden.

Philippe Kaplan is expert in business development en internationale groei, met een passie voor technologie. Hij zag een Europese behoefte aan een oplossing voor ouderen, om vooral ’s nachts de veiligheid te garanderen. In 2017 raakte het idee in een stroomversnelling. Binnen 3 maanden had hij het prototype klaar van Kaspard, dat meteen getest werd in 6 zorgcentra.

In 2020 won Kaspard een prestigieuze wedstrijd als beste valdetectiesysteem. De wedstrijd werd georganiseerd door Korian – een grote Belgische en Europese speler in zorgfaciliteiten. Sindsdien is er veel interesse, in binnen- en buitenland. Het slimme systeem vindt vandaag z’n weg naar grote markten als Frankrijk en Duitsland. Andere Europese landen volgen binnenkort.

De vele voordelen van valdetectie

Kaspard is één van de vele, baanbrekende tech-startups die Brussel rijk is. Met haar innovatieve technologie draagt het bedrijf bij aan de economisch transitie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De voordelen van het systeem zijn legio: minder ongevallen betekent ook minder spoedeisende hulp en revalidatie. Zo draagt het systeem bij aan een kostenbesparing binnen de gezondheidszorg – onder meer bij het Brusselse OCMW.

Er is niet enkel het financiële plaatje. Kaspard geeft opnieuw meer autonomie aan mensen die minder mobiel zijn. En het verlaagt de druk op het verzorgend of verplegend personeel in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Tenslotte werkt Kaspard ook met Artificial Intelligence – dat betekent dat het systeem zelfstandig patronen analyseert en herkent. Op die manier kan het systeem steeds beter en accurater werken, om meer comfort te bieden aan ouderen, patiënten en zorgpersoneel.