Invest: De Europese hoofdstad als aantrekkingspool voor buitenlandse investeringen!

Brussel zit in de lift, ook bij buitenlandse bedrijven. Om internationale investeerders te overtuigen voor Brussel te kiezen, is er de gloednieuwe campagne ‘Make more with less’ – een initiatief van hub.brussels Invest&Export. Afdelingshoofd Emmanuel de Beughem geeft tekst en uitleg.

Hoe verhoudt Brussel zich tot andere aantrekkingspolen voor buitenlandse investeringen?

“Wij zijn een kleine speler in vergelijking met grote steden als Frankfurt, Londen of Parijs. Vandaar ook meteen de naam van deze campagne: ‘Make more with less’. Een prikkelende slogan die verwijst naar onze unieke positie en het specifieke karakter van Brussel. Tegelijk is het een leuke paradox, die verwijst naar de economische transitie waar we in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo sterk op inzetten.”

Wat is het doel van deze campagne?

“We willen graag extra jobs en toegevoegde waarde creëren in Brussel, via buitenlandse bedrijven die hier willen investeren. En dat lijkt aardig te lukken: elk jaar trekt onze hoofdstad een zestigtal nieuwe bedrijven aan – waarvan er 20 tot 25 doorstromen via Invest&Export.”

Hoe begeleiden jullie de nieuwkomers uit het buitenland?

“Ondernemers en investeerders komen niet bij ons aankloppen voor subsidies, maar voor ondersteunende services. Ze zijn op zoek naar begeleiding en expertise, om hun weg te vinden in de Brusselse bedrijfswereld.”

Met welke bedrijven werken jullie doorgaans?

“Dat varieert sterk. Van start-ups en scale-ups tot grotere bedrijven… Eén voorbeeld is Ludus Academy, gevestigd op de site van Tour & Taxis. Het bedrijf komt uit Frankrijk en biedt opleidingen voor ontwikkelaars van videogames. Een ander voorbeeld is IngeData, dat werkt aan oplossingen rond artificiële intelligentie in de lifetech-sector. Of Xiaomi, een grote Chinese speler in smartphones en telecom.”